MIRANT MÉS ENLLÀ

MIRANT MÉS ENLLÀ
MIRANT MÉS ENLLÀ. ESCOLA DE LA ROMANA (ALACANT)

15 de març 2011

                                            TALLER 4 - PERIÒDIC BOIG

1r Cicle

 2n Cicle


3r Cicle

El quart taller va ser especialment divertit. Vam confeccionar un periòdic amb notícies del País dels Contes. Clar, aquestes notícies havien de ser "loques", divertides i màgiques, per això van idear un mètode boig per escriure aquestes notícies, triant a l'atzar les parts de la frase i juntant-les de forma que isquera una frase inesperada i sorprenent. Algunes de les frases que van eixir són: "Els alumnes de 2n van a un concert de la Sireneta, Nemo i Simbad el Marí", "La cuinera de l'escola trepitja tolls mentre balla un cha-cha-cha", "Els alumnes de 1r aprenen a esquiar amb calçotets de llunars", "Bob Esponja apareix menjant xurros en la plaça del poble". Després de retallar, pegar, construir i llegir les frases, els alumnes en van elegir una  per desenvolupar-la escrivint una notícia inventada per ells i il.lustrant-la amb un dibuix. Totes aquestes notícies i dibuixos van ser pegats en uns grans papers de colors i penjats pels corredors de l'escola. Va ser molt divertit vorer com tots els alumnes (i mestres...!) que no habíen estat en aquest taller s'ho passaben molt bé llegint i mirant els dibuixos d'aquest periòdic boig. Fins el proper taller que ja us adelante que va ser molt especial!
                 
TALLER 3 - RONDALLES D'ENRIC VALOR

1r Cicle "El mig pollastre"
Després d'interpretar "El mig pollastre"!

Els i les artistes saluden al seu públic!

Alumnes de 2n Cile mostren el seu treball sobre la Rondalla

 "El mig pollastre" d'Enric Valor

3r Cicle. Repassant els diàlegs abans de començar el teatre

En plena representació de "L'engany de les dones"


Amb tots els companys! Enhorabona!
Enguany celebrem el centenari del naixement d'Enric Valor. Nosaltres hem volgut aportar el nostre homenage treballant dos rondalles d'aquest memorable escriptor nascut a la nostra comunitat: “El mig pollastre” al 1r i 2n Cicle i “L'engany de les dones” al 3er Cicle. Volem destacar aquest taller per diverses raons: en primer lloc perquè les històries van ser molt motivadores per als alumnes i en segon lloc, perquè es va treballar d'una forma globalitzada la llengua, la dramatització i l'expressió oral i emocional.

14 de març 2011

                                                  TALLER 2 - TEATRE -

1r Cicle: "La vaca Paca"
Fent un collage de la Vaca Paca


2n Cicle "La rateta que escombrava l'escaleta"
Els actors després de la seua representació!

Aquest segón taller va estar dedicat al teatre. Per aquest treball utilitzarem contes tradicionals i actuals que van ser elegits pels propis alumnes: "La vaca Paca" en el 1er Cicle, "La rateta que escombrava l'escaleta" en 2n Cicle, i "Pinotxo" en 3er Cicle. La forma de treballar, els continguts i objectius a aconseguir són semblants al primer taller de contes, però en aquesta ocasió, tots els alumnes van representar el seu teatre per als companys. Vam disfrutar tots... els assistents... els mestres...  però sobre tot, els actors.

1r Cicle: "La caputxeta vermella"

2n Cicle "La llegenda de Sant Jordi"

El primer taller d'enguany va ser sobre contes. En cada cicle treballàrem un conte diferent, però no soles això. En primer lloc vam llegir el conte, repartint els personatges i fent que cadascú llegira amb entonació i intenció el seu personantge. En acabar, vam parlar sobre la història, veient qué había passat, entenent el perquè de les conseqüències dels actes i pensaments dels protagonistes dels contes. Cada alumne es va posar en el lloc del seu personatge, parlant sobre què sentia, què pensava, posant-se en la situació de què haguera passat si.... Així, vam anar canviant la història, ampliant-la, afegint diàlegs i personatges...... i dramatitzant aquest nou conte amb vestuari i decorat per als seus companys. (Foto: 2n Cicle de Primària)

8 de març 2011

PRESENTACIÓ DELS TALLERS
                               Salvador Almario Beltrá 2n Primària

Enguay ja hem realitzat quatre tallers amb els tres cicles de Primària: 1) Taller de contes, 2) Taller de teatre,3) Taller de Rondalles d'Enric Valor i 4) Taller del periòdic boig. Tots els tallers tenen com a base de treball la consecució d'uns objectius curriculars comuns i que són:
- Augmentar la competència llingüística: oral, escrita i d'expressió
- Fomentar l'ús i estima del valencià i d'altres llengües en situacions naturals pròpies
- Fomentar la reflexió i debat envers els valors deribats de l'ús de la llengua
- Descobrir valors i actituds bàsiques per a la vida

Però a més, amb aquest projecte de potenciar la llengua a través d'un treball amb les emocions i percepcions,  pretenem desenvolupar aspectes emocionals i la creativitat del nostre alumnat. Per aixó, tenim molt en compte els següents aspectes:

- Descobrir i expressar emocions, sentiments, pors, desitjos, entenent les pròpies emocions i les dels demés
- Mostrar i sentir confiança
- Relacionar-se millor entre ells
- Trobar possibles solucions a problemes de la vida real
- Desenvolupar la creativitat i el pensament creatiu

La forma d'organització consisteix en formar grups flexibles per cicles de 4 ó 5 alumnes per cada curs, de forma que estiguen junts en el taller, per exemple 10 alumnes de cada cicle. (En Primària tenim tres cicles: 1er i 2n són el primer cicle, 3er i 4t són el segon cicle i 5é i 6é el tercer cicle) .D'aquesta forma poden treballar alumnes de dos cursos a la vegada en xicotet grup de cicle, sent aquesta una nova forma de treballar que agrada molt als alumnes, segons ens han comentat perque "... fem coses diferents a les de la classe, estem més tranquils, és divertit i tenim més llibertat per expressar-nos. A més ens agrada treballar amb companys que no són del curs". Cada grup de cicle treballa un hora a la setmana durant tres setmanes; és poc temps, ho sabem, encara que intentem aprofitar bé el temps i procurem que aquest curt espai de treball i experiències siga significatiu i important per al nostre alumnat.

D'altra banda, cada taller és diferent. Per aixó, cada grup d'alumnes, encara que treballen amb els mateixos objectius, fan activitats diferents. Aixó es mostra en el treball final que mostrem quan acaba un taller. Normalment es posa al corredor de l'escola i aixó agrada especialment a l'alumnat que ha participat en eixe taller, perquè se senten orgullosos del seu treball i els agrada que els seus companys puguen apreciar la seua creativitat "... ens fa molta il.lusió vorer les cares que posen al mirar els nostres treballs...". Estos productes finals, són també diferents; és normal perquè cada taller és diferent. Aquest curs han segut des d'una representació teatral fins la confecció d'un periódic boig que mostra notícies "loques" i absurdes il.lustrades amb dibuixos fets pels alumnes. Aquestos periòdics bojos estan penjants als corredors de l'escola.

Amb aquesta entrada, hem volgut presentar-vos els tallers del País dels Contes. En les següents entrades, anirem mostrant amb més detall el treball desenvolupat en cada taller.  Fins prompte!
1-